Відкритий урок у 8 класі на тему "Їжа та її компоненти. Склад харчових продуктів. Значення харчування для здоров'я"
Мета:
•
ознайомити учнів
з особливостями раціонального
харчування;
•
сформувати знання
про значення для організму білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, води і
мінеральних речовин;
•
навчити розрізняти
корисну та шкідливу їжу;
•
ознайомити з
хворобами, до яких
призводить неякісне,
незбалансоване харчування;
•
дати знання
про традиції харчування українців;
•
навчити застосовувати
набуті знання для самоспостереження за власним
здоров’ям.
•
формувати дбайливе
ставлення до свого здоров’я
•
розвивати логічне
мислення, увагу, уяву
•
виховувати
наполегливість, працелюбність, культуру спілкування
( слайд 4)
Обладнання та матеріали: малюнки, які
дають змогу ілюструвати
принципи раціонального харчування;
зошити, підручники; додаткова
література;
Ми
живемо не для
того, щоб їсти,
Але
ми їмо для
того, щоб жити.
Сократ
( слайд 2)
Тип уроку: вивчення нового
матеріалу
Хід
уроку
І. Організація класу
Усміхнімось всім
довкола:
Небу,
сонцю, квітам, людям.
І тоді
обов'язково
День до
нас привітним буде.
( слайд 1)
Рефлексія.
Покажіть, будь ласка, який
у вас настрій.
Чи можемо ми
розпочати роботу?
Усі
усміхаються.
ІІ. Актуалізація опорних
знань
*Гра
" Кіндер сюрприз"
Учні відкривають «Кіндер сюрпризи»,
всередині яких є питання і відповідають на них :
1.Цей овоч містить вітамін А, покращує зір , містить каротин. Якими будуть
прояви авітамінозу цього вітаміну? ( морква, куряча сліпота)
2.В яких продуктах міститься вітамін А? (кропива, абрикоси, печінка, ікра,
масло, молоко)
3. Цей продукт тваринного походження містить вітамін Д. Яке захворювання
виникне при недостачі цього вітаміну? ( яйця, рахіт)
4. Цей фрукт містить велику кількість вітаміну С , він оранжевого
кольору Яке захворювання виникає при
авітамінозі цього вітаміну ?( апельсин; цинга)
5 . У яких продуктах ми можемо знайти вітамін
С? (чорна
смородина, шипшина, лимон)
6. Яку ще має назву вітамін С? (аскорбінова
кислота)
7.Які вітаміни містяться у молоці? (В2, А, Д)
8. Недостача якого вітаміну
призводить до захворювання бері-бері (судоми, параліч) (В1)
9. В яких продуктах міститься вітамін Д? (риб’ячий жир, яйце, молоко)
10. Що таке обмін речовин?
11. Що таке асиміляція?
12. Що таке дисиміляція?
13. До яких хвороб призводить
нестача в організмі вітаміну В6? (Дерматит)
14. Який вітамін синтезують мікроорганізми, які живуть у кишечнику людини? (кобаламін В12)
ІІІ. Мотивація навчальної
діяльності учнів
Їжа є одним
з найважливіших чинників довкілля, що впливає на стан здоров'я, працездатність,
розумовий і фізичний розвиток, а також на тривалість життя людини. Стабільний
настрій, висока розумова і фізична працездатність, повноцінний сон, гармонійна
фігура і хороша шкіра - результат правильного харчування!
Зв'язок
харчування і здоров'я був помічений ще в давнину. Люди бачили, що від
неправильного харчування діти погано ростуть і розвиваються, дорослі хворіють,
швидко стомлюються, погано працюють і гинуть. На користь правильного харчування
красномовно свідчать деякі історичні факти:
·
В XVII столітті адмірал англійського флоту в битвах з іспанською флотилією
не втратив жодного солдата, а від цинги, що спалахнула на кораблях, у нього
загинуло 800 чоловік з 1 000. Відсутність вітамінів в їжі виявилася
небезпечніше ворогів.
·
Після завезення цукру, борошна і консервів на Алеутські острови в 1912
році, у дітей поширився карієс зубів і вже у 1924 році майже усе молоде населення
Алеут, яке вживало завезену їжу, страждало від карієсу ( слайд 5)
Фахівці з
раціонального харчування стверджують, що 50% нашого здоров’я безпосередньо
залежить від здорового харчування, яке полягає у встановленні гармонії між
продуктами харчування та гомеостазом організму людини. Водночас треба
враховувати вік, стать, наявність хронічних захворювань та інші критерії.
( слайд 6)
ХХ століття внесло корінні зміни, як в спосіб
життя, так і в структуру харчування людей. В цілому різко знизились
енерговитрати і в більшості економічно-розвинутих країн в теперішній час вони
досягли критичного рівня. Людині немає потреби в повсякденних умовах займатися
тяжкою фізичною працею і втрачати багато енергії. Харчові продукти, в першу
чергу м'ясо і тваринні жири, при правильному харчуванні повинні відійти на
другий план, тому що в подібному випадку починає бути дефіцит в других крайньою
необхідних для організму біологічно-активних речовин, які знаходяться в більшій
мірі в продуктах рослинного походження.
*Прийом«
Обговоримо разом» ( слайд 7)
Іноді
говорять:« Ти є тим, що
ти їси! ». Як
ви розумієте цю
фразу?
ІІІ. Вивчення
нового матеріалу
*Розповідь учителя
Харчування забезпечує
життєдіяльність організму та є його найважливішою біологічною
потребою. Усі необхідні організму речовини людина
отримує з їжі, яку
споживає. Ми їмо різні продукти,
не замислюючись над
тим, для чого потрібні
нам ці речовини, у
якому вигляді необхідно
вживати їх.
*Проблемне питання
до учнів:
Що
необхідно організму для
нормального росту та
розвитку? ( слайд 8)
*Розповідь вчителя
До складу
повноцінного раціону мають
входити такі поживні
речовини:
-
білки (м’ясо, риба, яйця, бобові, горіхи, молочні
продукти) (слайд 9)
- жири
(вершкове масло, олія, сало, сметана) ( слайд 10)
- вуглеводи (
мед, випічка, картопля, крупи, овочі, фрукти)(слайд 11)
-
вітаміни ( слайд 12)
-
мінеральні речовини (слайд 13)
- вода ( слайд 14)
Раціональне харчування - основа здоров’я людини. З харчової піраміди видно
( слайд 15), що
зернові продукти та хлібобулочні вироби є основою здорового харчування. Вони -
джерело енергії для організму, забезпечують організм вітамінами, вуглеводами та
клітковиною. Остання сприяє кращому перетравлюванню їжі. Молоко і молочні
продукти є джерелом вітамінів А, В і Д. Особливо корисні кисломолочні продукти,
що містять бактерії, необхідні для кращого перетравлення їжі. М’ясо, риба,
птиця та зернобобові забезпечують організм білками. Цукор і жири необхідно
вживати дуже помірно, їх надлишок сприяє утворенню в судинах холестеринових
бляшок , ожиріння, цукрового діабету.
Уперше про правила раціонального харчування згадується у працях відомого
арабського лікаря Авіценни ( 980 - 1037).( слайд 16). Значну увагу він
приділяв нормам харчування.
*Проблемне питання :
А що ви
знаєте про норми та принципи харчування? ( слайд 17)
Для збереження здоров’я й працездатності їжа людини має повністю
відновлювати ту кількість енергії , яку вона витрачає впродовж доби. І
надмірне, і недостатнє харчування відбивається на здоров’ї людини. Науковці
стверджують , що люди, маса яких на 30 % перевищує норму, живуть на 10 - 15
років менше, аніж люди з нормальною масою. Ожиріння (
слайд 18), яке може спричинити захворювання на цукровий діабет,
серцево - судинні захворювання, хвороби шлунково - кишкового тракту, належить
до так званих " хвороб цивілізації", що набули поширення в багатьох
країнах світу.
А що ж відбувається якщо організм
разом з їжею отримує енергії менше, ніж йому потрібно ? Витрачена енергія
поповнюється за рахунок внутрішніх резервів, що призводить до зменшення маси
тіла. Неповноцінне харчування сприяє порушенню функцій окремих систем ,
органів, виснаження організму, зниження імунітету. Недостатнє харчування дітей
і підлітків може бути однією з причин затримки росту, фізіологічного і
психічного розвитку, порушення статевого дозрівання , зростання втомлюваності ,
погіршення стану шкіри, волосся, ослаблення захисних сил організму. Іноді різке
зниження ваги може спричинити такі захворювання як анорексія та булімія.( слайди 19, 20).
Правильне ж харчування сприяє
розумовій та фізичній активності ( слайд 21).
Під впливом соціально - економічних
умов та реклами молодь часто ігнорує повноцінну їжу , замінює її стравами
швидкого приготування ( бутербродами, хотдогами тощо) та солодощами , споживає
чимало різноманітних концентратів і так званих енергетичних напоїв.
*Гра " Корисне і шкідливе" ( слайд 22- 25).
Учні аплодують
один раз – це здорова
їжа, не аплодують - шкідлива їжа.
*Проблемне питання: " А що
обереш ти? " ( слайд 26 ).
Наслідками неправильного харчування
можуть стати різноманітні хвороби ШКТ:
- Гастрит – запалення слизової (внутрішньої) оболонки стінки шлунка. Виділяють два
види гастритів: з пониженою та підвищеної кислотність шлункового соку.
Виникненню гастриту сприяє: - прийом деяких ліків протягом тривалого часу; -
неправильне харчування, погане пережовування їжі, вживання неякісних продуктів,
любов до гострих та маринованих страв, тривалі перерви між прийомами їжі; -
хелікобактер пілорі – бактерія яка поселяється в шлунку і, зокрема, розноситься
тарганами; -шкідливі звички – алкоголь у великих кількостях, куріння; - харчування
«находу», «перекуси», « всухом’ятку»; - сучасні продукти харчування: рафіновані
олії, консерванти, емульгатори. ( слайд 27 );
- виразкова хвороба – хронічне
захворювання, основним проявом якого є рецидивуюча виразка шлунку або
дванадцятипалої кишки, як правило, виникаюча на фоні гастриту викликаного
інфекцією хелікобактер пілорі. Причини виникнення виразки: - наявність в шлунку
бактерії хелікобактер пілорі; - спадковість; -неправильне харчування; - стреси;
- хронічний гастрит; - зловживання алкоголем; - частий прийом деяких лікарських
засобів. ( слайд 28);
- холецистит – запалення жовчного
міхура. Сприяють виникненню холециститу застій жовчі в жовчному міхурі,
наявність жовчних каменів,розладнання функцій ендокринної та нервової систем.
Велику роль у виникненні цієї хвороби відіграють переїдання, надмірна маса
тіла, гіподинамія, шкідливі звички. ( слайд 29 );
- панкреатит- запалення підшлункової
залози. Розвивається внаслідок вживання великої кількості їжі, особливо жирної,
вживання великої кількості алкоголю, нарвові стреси, травми живота ( слайд 30).
Їжа приносить користь організму
людини, але неякісна їжа може призвести до хвороб. Щоб їжа не завдала шкоди ,
слід ознайомитися з основами безпечного харчування , й перш за все , навчитися
оцінювати якість їжі. Якість їжі можна визначити візуально, тобто , слід уважно
її роздивитися , спробувати на смак .
*Робота у зошиті по групах
- Як визначити , що продукт зіпсований?
Визначаємо молоко, сир, масло і
консерви.( слайд 31)
В результаті вживання неякісної їжі
або отруйних продуктів можуть виникнути харчові отруєння та токсикоінфекції.
Найпоширеніші з них :
- дизентерія – це важке інфекційне
захворювання. Воно характеризується запаленням кишечника, головним чином,
товстої кишки. Після зараження інфекція живе і розмножується в кишечнику.
Викликається вживанням води або їжі, що містить хвороботворні мікроорганізми.
Купання в забрудненій воді може також призвести до дизентерії ( слайд 32);
- ботулізм – хвороба, що виникає в
результаті отруєння токсинами бактерії ботулізму і характеризується важким
ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Зараження відбувається
при вживанні забруднених фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів,
через ковбаси, шинку, копчену рибу. ( слайд 33);
- сальмонельоз –це інфекційне
захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду
сальмонела, що супроводжується вираженою інтоксикацією , іноді протікає за
типом тифу. Заразитися можна через м’ясо, рибу, яйця, птицю. ( слайд 34)
*Конкурс
«Я знаю
більше».
Згадайте прислів'я
та приказки про
їжу .( слайд 35)
• Які харчі - таке й
здоров'я.
• Держи голову в холоді, а
живіт у голоді - будеш здоровий.
• Чиста вода - для хвороби
біда.
• Чим краще їжу розжуєш,
тим довше в світі проживеш.
• Легка вечеря життя
зберігає.
• Менше вкусиш - швидше
ковтнеш.
• Не в міру їда - хвороба й
біда.
• В день по яблуку - і всі
хвороби по боку.
• Від солодкої їжі чекай
лиха.
• Не побігаєш - не
пообідаєш, не пообідаєш - не побігаєш.
• Ненажера риє собі могилу
власними зубами.
• Де бенкети, там і
хвороби.
*Проблемне питання
Як ви
вважаєте , чи може колір їжі впливати на ваше самопочуття чи настрій?
(слайд 36-39 ).
*Цікавинки від
енциклопедиста
Така
характеристика продуктів харчування, як колір, виявляється, має велике
значення. Справа в тому, що за даними різних досліджень колір їжі може впливати
на настрій, самопочуття, на ті чи інші органи.
Ось як можна зорієнтуватися з власним станом за
допомогою їжі.
Білий колір – рис, капуста, біла риба. Знімає напругу, відганяє тривогу, заспокоює. Він здатний поліпшити зір і функції залоз внутрішньої секреції.
Червоний – буряк, зерна граната, вишня, кавун, помідори. Пробуджує життєві сили, наділяє енергією й оптимізмом, звільняє від депресії. Цей колір робить рухливими суглоби і еластичними м'язи.
Помаранчевий – апельсин, абрикос, персик, морква, гарбуз. Піднімає настрій, поліпшує обмін речовин, підсилює кровообіг, благотворно впливає на стан шкіри і травлення.
Жовтий – диня, ананас, банан, кукурудза, сир, яйця, вершкова та рослинна олія. Це колір здоров'я, він допомагає при депресіях і неврозах. Добре впливає на зір і травний тракт. Стимулює мозкові функції: пам'ять, мислення, інтелект.
Зелений – яблука, ківі, будь-яка зелень, капуста, огірки, горох. Позбавляє від негативних емоцій, діє як снодійне, поліпшує роботу серця, знімає стрес і нервові перенапруження.
Синій – водорості, чорниця, ожина. Заспокоює серцебиття, знижує кров'яний тиск, допомагає при різного роду болях.
Фіолетовий – виноград, слива, баклажан, оливки, чорна смородина. Полегшує спазми і біль, послаблює печіння та свербіж. Добре заспокоює при тривогах і занепокоєннях.
Коричневий – гречка, какао, чай, кава. Відповідає за нормальну роботу щитоподібної залози.
Білий колір – рис, капуста, біла риба. Знімає напругу, відганяє тривогу, заспокоює. Він здатний поліпшити зір і функції залоз внутрішньої секреції.
Червоний – буряк, зерна граната, вишня, кавун, помідори. Пробуджує життєві сили, наділяє енергією й оптимізмом, звільняє від депресії. Цей колір робить рухливими суглоби і еластичними м'язи.
Помаранчевий – апельсин, абрикос, персик, морква, гарбуз. Піднімає настрій, поліпшує обмін речовин, підсилює кровообіг, благотворно впливає на стан шкіри і травлення.
Жовтий – диня, ананас, банан, кукурудза, сир, яйця, вершкова та рослинна олія. Це колір здоров'я, він допомагає при депресіях і неврозах. Добре впливає на зір і травний тракт. Стимулює мозкові функції: пам'ять, мислення, інтелект.
Зелений – яблука, ківі, будь-яка зелень, капуста, огірки, горох. Позбавляє від негативних емоцій, діє як снодійне, поліпшує роботу серця, знімає стрес і нервові перенапруження.
Синій – водорості, чорниця, ожина. Заспокоює серцебиття, знижує кров'яний тиск, допомагає при різного роду болях.
Фіолетовий – виноград, слива, баклажан, оливки, чорна смородина. Полегшує спазми і біль, послаблює печіння та свербіж. Добре заспокоює при тривогах і занепокоєннях.
Коричневий – гречка, какао, чай, кава. Відповідає за нормальну роботу щитоподібної залози.
Робота
в парах
*
Проблемне питання
Як ви вважаєте, чи
впливає національність на вибір їжі ?( слайд 40)
Повідомлення
учнів
*Етнічні особливості
харчування українців.
- Так , вірно, у
різних народів свої уподобання у виборі продуктів харчування та приготовлених з
них страв. На харчування українців значний вплив мають народні традиції.
*Фізкультхвилинка
Пісня «Варенички» ( слайд 41).
Треба
дружно всім нам встати,
Фізкультпаузу
почати.
Руки
вгору підняли
І
на місці всі пішли.
Сіли
– встали, сіли – встали,
І
на місці пострибали.
Руки
вгору, руки вниз,
На
сусіда подивись,
Всім
навколо посміхнись.
ІV.
Узагальнення, систематизація й контроль
знань та вмінь
учнів
*Узагальнююче слово
вчителя
Протягом уроку ,
відповідаючи на запитання ви отримали різні продукти харчування, спочатку
підрахуйте їх.
А тепер давайте
спробуємо розподілити їх по кошиках поживних речовин: ті які містять білки,
жири та вуглеводи.
V. Підсумок
уроку
Одній жінці приснився дивний сон. На вулиці
незнайомого міста – крамниця з вивіскою: «Тут здійснюються ваші мрії». Заходить
жінка до крамниці, а за прилавком – сам Господь Бог. Жінка запитала:
- Чи справді я тут можу одержати все, чого забажаю?
- Звичайно!
– Тоді я хочу здоров'я собі і своїм близьким, успішну кар’єру, хороших друзів, достаток…
Бог простягнув жінці малесеньку торбинку.
- Як, я хочу так багато, а торбинка така маленька? Невже все це там помістилось?
- Хіба ти не знаєш? Ми продаємо лише насіння, а що з нього виросте – залежить лише від тебе.
- Чи справді я тут можу одержати все, чого забажаю?
- Звичайно!
– Тоді я хочу здоров'я собі і своїм близьким, успішну кар’єру, хороших друзів, достаток…
Бог простягнув жінці малесеньку торбинку.
- Як, я хочу так багато, а торбинка така маленька? Невже все це там помістилось?
- Хіба ти не знаєш? Ми продаємо лише насіння, а що з нього виросте – залежить лише від тебе.
- Який висновок з цієї притчі ми
можемо зробити відповідно до теми сьогоднішнього заняття?
Бажаю вам, щоб завжди з посіяного
вами насіння виростало добро.
*Рефлексія
1.Про
що сьогодні я дізнався.
2.Що я навчився.
У
народі кажуть: «Їжа - друг і їжа
- ворог». Тож давайте будемо
дотримуватися розумних меж у харчуванні.
VI.
Домашнє завдання :
1. Опрацювати § 5 у
підручнику, відповісти на питання в кінці параграфа.
2. Підготувати коротку
розповідь про традиції харчування у
вашій сім’ї.
3.Скласти рецепт смачної і
корисної страви.
Немає коментарів:
Дописати коментар